like ?

Saturday, September 22, 2012

PEREMPUAN makhluk yang sukar untuk difahami ?


Salam Alaik !

hi hi hi. mshty kowunk winduu angatt kat iteww enn? ngehehe.

hmm. ikut hati mmg banyak yg nak dicoretkan, tapi ape kan daya, tahap kemalasan sangat memuncak hingga ke tahap level yang paling atas !  -.-


hah! malas nak intro pepanjang. korang bukan baca pongg. :D okay. kali ini tajuk title bunyi mcam emosi tapi sebenarnya tak. 
haha. okay let's start. 

Susah ke nak faham PEREMPUAN ? (nama lain : WANITA, AN-NISA, GIRLS, WOMEN, SISWI, OGHE TINO, SASTERAWATI. EHH? hahah.
Jawapan pada persoalan ini ialah YA, MEMANG SANGAT SUSAH NAK FAHAM PEREMPUAN. TAPI KALAU STUDY, FAHAM dan SENANG LA KOT (erkk, bunyi mcm ayat lecturer utk subjek Chemistry pulak -.-)

HAHA. ye bukan apa. aku sebagai seorang perempuan yang halus hatinya (ehemm :p) merasakan memang susah nak faham perempuan ni. Andaikata aku ni lelaki, serius, aku mesti macam nak pecah otak
untuk faham perempuan ni. sebab apa tau? perempuan sebuah spesies makhluk yang jiwanya pemalu, hati sentiasa berbolak balik dan susah nak menyampaikan sesuatu perkara tu secara direct.

yeahhhh! kalau korang tanya, macam mana aku tahu? ehh, AKU PEREMPUAN, aku TAHU LA derrr. hahaha. 

korang kena sedia maklum ehh, perempuan ni kan, memang spesies yang cakap berbelit belit tauu. tapi percaya la cakap gua, benda yang dia nak sampaikan tu sebenarnya simple je, tapi entah kenapa susah sangat nak cakap. lagi lagi kalau cakap dengan orang yang dia suka. (ngeheheh :p)
kalau ada mana mana guys yang memang dalam proses mengenali girls yang korang minat, solutionnya ialah TOLONGLAH FOKUS dan SABAR bila girls ni cakap sebab, 
FAKTANYA ialah  PEREMPUAN MEMANG KADANGKALA SUSAH NAK BUAT AYAT STRAIGHT TO THE POINT. (ini bukan kes ayat tipu kaki kencing tau. ni ayat betul yang memang ingin disampaikan)

Lagi satu, perempuan ni memang suatu jenis makhluk yang suka cakap ayat INVERSI. bila dia cakap TAK, hakikatnya YA. bila dia cakap TAK NAK, maksudnya dia NAK SANGAT.
bila dia cakap OKAY, maksudnya dia TAK OKAY dan nak SOMEONE YANG BOLEH COMFORTKAN HATI DIA. bila dia cakap TAK APA, TAK PAYAH, hakikatnya ialah dia MAHUKAN SESUATU ITU TANPA DITANYA.
bila dia cakap PERGI MATI, maksudnya dia nak ORANG TU SENTIASA DISAMPING DIA. :p dan bila dia cakap BENCI, hakikatnya SAYANG. puii. :D 
(tapi kekadang perempuan mmg maksudkan apa yang dia cakap :D)

kann? nampak tak susah ? ahahha. aku tahu sebab aku pun selalu buat ! HAHAHA. LAWAK KAN? untuk kes ni, solutionnya sangat susah, hanya ada satu je cara iaitu dengan
menggunakan gerak dan kata hati. jangan risau, gerak khas hati manusia ni sebenarnya sengat hebat. daya ni akan muncul apabila diperlukan. tak perlu dipaksa.

Selain itu , (haha, ada penanda wacana pulak :p) perempuan ni memang ada satu habit iaitu merajuk tak tentu pasal. ahahah. WEHH. COME ON lahh ! sebenarnya perempuan bukannya suka sangat merajuk, tapi entah, kekadang TERmerajuk tak tentu pasal. tapi walaupun nampak tak tentu pasal, percayalah cakap aku MESTI ADA REASON PUNYA (*err, paham tak?) maksudnya, bila perempuan merajuk, lagi lagi dengan someone yang opposite gender, CONFIRM! dia sangat ada perasaan kat orang tu. :p memang bunyi macam GEDIK GILA BAPAK PUNYA, tapi itulah perempuan. Perempuan pun memang akan cepat terasa kalau orang yang dia sayang/suka/cinta tu marah marah kat dia WALAUPUN BENDA TU NAMPAK MACAM REMEH TEMEH contohnya kena marah sebab tak ikat tali kasut masa joging -.-

YA! aku admit. perempuan memang nampak annoying. TAPI ingatlah, perempuan memang jiwa dia lembut. Perempuan tu kalau rupa hodoh macam muka pecah rumah, perngai macam lelaki, hati macam besi, tapi JIWA dia masih perempuan bila ada sesuatu yang mengusik hati dia (maksudnya, bila dia ada minat someone or vice versa laaa) 

(atas ni contoh gmbr perempuan hodoh yang suka beremosi :p)

Emosi perempuan memang suka berubah ubah. kalau ada guys yang mampu mengstabilkan perasaan dan emosi dia, TAHNIAH, anda sangat hebat !
ada sesetengah perempuan, suka tunjuk emosi melalui luaran dan ada juga yang sebaliknya. Guys kena tahu, kalau perempuan ni TERtunjuk emosi dia, maksudnya, mungkin dia nak cari perhatian untuk dikasihani dan dipujuk oleh orang yang dia sayang tuuuuu. (YE, BUNYI MACAM MENYAMPAH TAPI ITU HAKIKAT. hewhewhew). 


Susah gila nak faham perempuan kerana kadang kadang perempuan tu pun sendiri tak faham diri dia sendiri. HAHAHHA. PELIK PELIK PELIK ! :D

*Elehh, tapi ada je LELAKI YANG SUSAH UNTUK DIFAHAMI jugak.* so CONCLUSIONNYA, cara yang spesifik untuk memahami perempuan MEMANG TAKDE. apa yang aku
mampu untuk cakap ialah, MEMANG LELAKI kena STUDY macamana nak faham perempuan melalui kata katanya, body languangenya, dan habitnya. Kejadian manusia ini sangat indah (SubhanAllah)
LELAKI dan PEREMPUAN memang berbeza. sebab tu Allah ciptakan manusia berpasang pasangan supaya kita dapat melengkapi antara satu sama lain.


p/s : TAPI LELAKI kena tengok jugak, KALAU KALAU PEREMPUAN tu OVER GEDIK, rasanya tak perlulah layan. AHAHHAAHAH ! :DD LELAKI PATUT BELAJAR FAHAM PEREMPUAN sebab
ianya jugak boleh diaplikasikan bukan sahaja untuk GF/CRUSH sahaja tapi untuk memahami IBU, ADIK, KAKAK mereka juga. :)


PEREMPUAN PUN KENA BELAJAR FAHAM PEREMPUAN SEBAB, PEREMPUAN MEMANG AKAN BERKONGSI RASA DAN PERASAAN DENGAN BESTIES PEREMPUAN JUGAK. :)

2 comments:

Anonymous said...

Btulla..lau nk smpaikn sesuatu pda si dia mesti je ayt yg sy nk smpaikn tu sy belitkn2 supaya dia fhm sendiri...padahal stu ape pun dia x fhm apa yg sy nk mksudkn...btw,nice entry..btl2 mcm sikap sy..:)

Unknown said...

Mmg susah nk faham pun..

sekadar perkongsian :)