like ?

Thursday, December 11, 2014

Arief Othman Kuasa 2 . Adakah dunia ini terlalu kecil ?

Hi ! Salam alaik semuanya.  Apa khabar ? (Aku tanya apa khabarrrrrr semuaaaa*gaya sonaOne + Joe Flizzowwwww*). Serously, I bet, nowadays, people tend not to blogging. They prefer instagramming, facebooking, twitterring, wasseping and whatsoevering lagi.

 Tetapi, demi anak anak bangsa sekalian, duduknya saya di depan lappy ini (gaya pengucapan awam) bukan kerana saya rajin sangat nak menulis tapi, mmg cuba untuk rajin dan merajinkan diri untuk menulis semula, di samping mengelakkan followers Instagram or friends di Facebook rasa annoying dgn post yang panjang tiap kalngin bersuara. Hahaha.i aku i

Terus direct kepada topik hari ini,

“Arief Othman kuasa 2” 



dalam coretan ini ada 2 watak yang dilabelkan dengan warna yang berbeza.

____________________
dan
____________________


Okay, awal mula pertama mula, ceritanya pendek je kot tp mungkin cara olahan ayat gua ni akan jadi panjang, *maybe* sebab sumpah tak reti nak padatkan ayat. Haha. Okay. 
Jom start.
Actually, ada suatu hari ni, aku post gambar dekat Instagram, and there was someone comment on that photo. And I wonder, siapa eh dia ni ? HAHA. Then, masa berlalu pergi, so, takpelah kan, maybe random person commented on random post. Kemudian, ada suatu hari aku scroll over my facebook timeline kan, then scroll sampai ada satu post yang agak menarik perhatian about something yang mungkin ada kena mengena dengan politik dan negara. Dan status tersebut di post oleh seseorang bernama Arief Othman. Dan apabila aku nak komen dekat situ, nak mention nama ‘Arief Othman’ dekat ruangan komen tu, tapi tiba tiba keluar 2 nama yang sama. Ejaan yang sama. Dan aku seperti tertanya tanya, kenapa ada dua profile yang berlainan *gambar berlainan* tetapi ejaan nama yang sama. And suddenly I recall my memory . . . . .



Rupa rupanya, ada suatu hari tu, aku macam teringat kembali kenangan waktu aktif bersajak, pidato, pantun kat sekolah dulu, dan aku terjumpa satu artikel di laman web YBK Hulu Selangor di mana pada tahun 2007 dulu, aku ada join satu festival kemerdekaan ke 50 tahun. Dan kat dalam tu ada mention nama aku sebagai pemenang tempat pertama pertandingan Deklamasi Sajak dan seorang lagi pemenang Pidato Kemerdekaan iaitu Arief Othman


(Abang Arief kat belakang ber-blazer, aku pula yang 
berbaju kurung merah mak ngah tu)

So, at some point aku tiba tiba tergerak hati untuk menjejak di mana abang Arief yang bagi aku boleh dikatakan idola dalam bidang kesusasteraan ni. Memang kehebatannya tidak boleh dinafikan. 

Nak dijadikan cerita, aku pun search friends kan FB, konon nak carik lah abg arief idola dahulukala ni, then jumpa lah. Jumpa tu jumpa tapi banyak lah pulak nama sama. So, dengan suka hati aku je, main add je ada profile yang ada nama sama ni. Just try an error sebab mcm ada mutual friend eventhough satu je, aku add je *sbb kalau nak tgk gmbar, mcm tak jelas sbb bukan gambar style selfie gitcheww*. HAHAHA. So, bila dah di approve tu, aku pun try bukak profile tu, alih alih, salah orang. HAHAHAH. Then, tak terfikir pun nak unfriend. So biar je lah kan. Jadi, usaha diteruskan untuk menjejak Abang Arief tu, dan akhirnya bertemu juaaaa (mcm jejak kasih je, sedangkan dia entah entah tak kenal aku pun)

Jadi, aku dapat relate, propaganda Instagram aku rupanya followers akan automatically sync dgn FB friends aku. So thats why aku boleh difollow dan mengfollow Arief yang satu lagi tu. Dan aku rasa, selagi it will not harm me, why don’t we being friends walaupun di alam cyber je.(cehh , bajet jeee) Hahaha.

Ada suatu hari tu, ternampak satu post Arief ada post gambar dekat instagram dengan Dato Dollah (Dato Abdullah Said, TNC HEP UiTM) berlatar belakang kan dewan Annexe kat UiTM Shah Alam. At that time, aku mcm terfikir sesuatu, “Haishh, this guy must be ‘someone’ kat UiTM Shah Alam ni. Gambar ni mcm ala ala program leadership or something je ni” . Tapi aku takdelah nak figure out sangat. Malas nak jadi stalker sbb tak ada kepentingan pun *ye lah, kan tak kenal*. Hahaha :D Lagipun aku masih belum tamat pengajian lagi dekat UiTM Kuala Pilah yang nuunnnnn disana tu. Hahaha.

Hari berganti hari, sampailah aku dapat tawaran sambung belajar Ijazah Sarjana Muda di UiTM Shah Alam, aku ada post gambar surat tawaran, and again, Arief ni komen something yang mcm “welcoming wishes” untuk aku yang nak on the way ke Shah Alam time tu. So, aku pun macam okayyy, see you when I see you then.

Cuma apa yang pasti, aku taktahu, siapa dia, course apa, umur berapa, duduk kat mana, dan apa apa lagi lah. Just a random cyber friends. Hahaha.

 
TIBA TIBA. Jeng jeng jeng. Minggu lepas ada penamaan calon tau untuk pemilihan Jawatankuasa Perwakilan Pelajar yang akan bertanding and becoming our next Majlis Perwakilan Pelajar Kampus Induk UiTM Shah Alam. Pada malam penamaan calon tersebut, aku memang berada di tempat kejadian sebab ... (aku insyaAllah akan berkhidmat untuk Fakulti Sains Gunaan memandangkan aku insyaAllah akan bersama sama barisan Sekretariat Mahasiswa Fakulti FSG). Keberadaan aku di situ of course nak bagi support dekat calon calon FSG yang bertanding.

Nak dijadikan cerita (ayat cliche berulang ulang), aku duduk dekat bangku depan office HEP, then tiba tiba nak pusing ke belakang nak tengok ramai tak pelajar yang datang. Sekali tu, zzzuuuppp! Aku terpandang suatu sosok tubuh (cehh, mcm cerita hantu je), memakai blazer, bertali leher senyum ke arahku ala ala wakil rakyat gittuwww. Then, I was like, err errr, MACAM PERNAH NAMPAK . terus amik fon, klik Instagram, search and yes ! jangkaan tidak meleset. Mmg sah ini lah Arief yang dalam Instagram tu. hahah

Rupa rupanya Arief ni bertanding untuk pemilihan JPP bagi Fac Masscomm. Perghhh. See, as I expected, dia mesti 'someone' punya dekat UiTM Shah Alam ni. Hahaha. Okay pada hari Pengumumun Keputusan Pemilihan JPP, aku datang mmg atas tanggungjawab beri sokongan pada fakulti aku tapi pada masa yang sama aku nak tengok Arief ni menang ke tak. Hahaha. Bila diumumkan keputusan JPP untuk Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, dengan meraih 500++ UNDI *if I was not mistaken*, Arief ni menang and dapat undian terbanyak mengalahkan calon calon lain. Aku terEXCITED sampai tepuk tangan and bersorak lah jugak untuk YB baru ni. Tapi, awkward moment bila aku sorak “Arief!” rupanya, geng geng masscomm kat belakang dok sorak “Luqman!” hahaha. Well, like I said, I just know him as I know him sahaja. Just a random friends. Panggil Arief sbb nama Instagramnya Arief soo.. what do you expect ? hahahha. Then, I try to find the oppurtunity to meet up this new YB. FIRST TIME bercakap secara nyata di alam fana ini. And yes, sudah tentu intention utama nak congratulate dia kann. *Hard to deny, but trust me, dia agak kacak but I expect dia mcm tinggi lagi dari ini. hihi. sorry Arief. biasalah tu kan persepsi, hihi*

Tahniah diucapkan kepada LUQMAN ‘ARIEF BIN OTHMAN. Semoga menjadi perwakilan pelajar yang sentiasa berkredibiliti dalam membawa hala tuju UiTM tercinta ke arah yang lebih jitu. Demi anak bangsa.     





Last but not least, wanna know something ? I found out that, rupanya dua dua ARIEF OTHMAN ni saling mengenali antara satu sama lain. Dan ini sangatlah musykil mengapa, dimana, bagaimana. Hahah. Mungkin nanti kita boleh duduk satu meja berdiskusi di samping hal negara, aku rasa aku perlu tahu apa hubungan mereka. Lulz. Hahahah.
Dua dua YB dan pemimpin muda yang hebat I guess.

Mungkin lepas ni, iols dah boleh ada link dgn MPP induk yg baru. Mungkin untuk guideline. Mungkin jua untuk join venture program dengan fac lain kannnn. Atau mungkin boleh memulakan empayar sedari awal ini. hahaha. *Ada antara bakal MPP baru ni, bekas komander juaa. #I'mProudBebeh


SUMMARY 

Cari cari idola lama di FB --> Add friend tapi salah orang  --> Cari semula orang yang betul --> Orang yang salah dibiarkan sahaja jadi rakan di alam maya --> FB sync dgn Instagram --> Jadi friend dekat Instagram --> Kami belajar di kampus yang sama --> Bakal orang penting UiTM --> Akhirnya berjumpa secara real --> Bangga kenal one of upcoming MPP. Kbye. Tu je.



p/s: Act, I minat sesangat nak masuk Masscomm or maybe any management related course tapi tapi, ayah tak bagi eventhough dia pun dulu grad masscomm kot :/ lulz. so, teruskan perjuangan dalam FSG ni. and with new love, Bachelor of Sc (Hons) of Textile Technology. Pray for me. :* 



Maafkan saya atas bahasa rojak yang digunakan. Mohon untuk tidak meniru tatabahasa dan serba serbi ayat dalam coretan ini untuk kegunaan formal andaaaaa. 

1 comment:

arief othman said...

AO kuasa tiga pula lepas ni =)

sekadar perkongsian :)